Εστίαση

Νέο τέλος ανακύκλωσης για συσκευασίες που περιέχουν PVC.

Νέο τέλος ανακύκλωσης θα επιβαρύνει τις πλαστικές συσκευασίες προϊόντων που περιέχουν PVC από την 1η Ιουνίου 2022.

Ο νέος φόρος που θα εντάσσεται στις αποδείξεις των καταναλωτών θα έχει οικολογικό χαρακτήρα και θα ανέρχεται στα 8 λεπτά του ευρώ (0,08 ευρώ) για κάθε προϊόν ή συσκευασία που περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν με διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο στα παραστατικά πώλησης. Όπως και στα σημεία πώλησης των προϊόντων, σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος με αναγραφή του ποσού του τέλους.

Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, τα έσοδα θα εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και θα αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Όσον αφορά την απόδοση του τέλους προς το Δημόσιο προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα θα είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν κάθε τρίμηνο δήλωση απόδοσης του τέλους στη Φορολογική Διοίκηση και έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί για την περίοδο στην οποία αφορά.

Όπως καθορίζεται και στη σχετική απόφαση (υπ΄αρίθμ. Α1061/20.5.2022) της ΑΑΔΕ, μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου» που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).

Για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του Ιουνίου, η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 1η Αυγούστου.

Πηγή: ertnews.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο