Ασύρματα Δίκτυα Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Τηλεπικοινωνίες

Li-Fi: Ασύρματες συνδέσεις με ταχύτητες “φωτός”

Σύμφωνα με αναφορά, ο οργανισμός προτύπων IEEE που επιβλέπει το Wi-Fi κυκλοφόρησε το πρότυπο IEEE 802.11bb για επικοινωνίες μέσω φωτός που θα καλύπτει την αναδυόμενη τεχνολογία Li-Fi.

Παρότι δεν το προορίζουν για αντικαταστάτη του Wi-Fi, το Li-Fi υπάρχει η προοπτική να εξελιχθεί σε μια λύση για ταχύτερη και πιο ασφαλή σύνδεση το Internet ακόμα και σε καταστάσεις πολυκοσμίας.

Τι είναι το Li-Fi;

Πρόκειται για συντομογραφία του Light Fidelity και ουσιαστικά είναι ένα σύστημα επικοινωνίας που θα εκμεταλλεύεται τα φωτόνια για την μετάδοση των δεδομένων, αντί για τα ραδιοκύματα. Ένα δίκτυο Li-Fi έχει ως βάση την χρήση λαμπτήρων LED υπέρυθρης ακτινοβολίας για την μετάδοση των δεδομένων, με διάφορους προσαρμογείς για την ένταση του φωτός που δημιουργεί το ψηφιακό σήμα για τη μεταφορά των δεδομένων από και προς τις συνδεδεμένες συσκευές.

Ως μια τεχνολογία που βασίζεται στο φως, θα πρέπει να υπάρχει οπτική επαφή των συσκευών με το σύστημα για την διατήρηση της σύνδεσης. Προφανώς το σήμα θα μπορεί να φτάνει στις συσκευές και μετά τις σκεδάσεις των φωτονίων σε τοίχους και άλλα αντικείμενα, όμως είναι λογικό να υπάρχει επίπτωση στην ποιότητα της σύνδεσης και η ταχύτητα. Γι’ αυτό έχουν δώσει ως θεωρητική εμβέλεια τα 10m.

Ένα πιθανό σενάριο εκμετάλλευσης του Li-Fi είναι με τοποθέτηση αυτών των λαμπτήρων LED υπέρυθρης ακτινοβολίας στο ταβάνι. Έτσι θα γίνεται η μετάδοση σε σταθερές συνδεδεμένες συσκευές (π.χ. τηλεοράσεις, παιχνιδοκονσόλες, κάμερες ασφαλείας κλπ.).

Ασφάλεια και Ταχύτητα

Το Li-Fi παρέχει καλύτερη ασφάλεια, καθώς τα σήματα είναι λιγότερο πιθανό να διαρρεύσουν μέσα από τοίχους. Επιπλέον, οι πομποί μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα σε φωτιστικά σώματα.

Το θεωρητικό όριο για το δίκτυο Li-Fi είναι τα 100Gbps, αλλά προς το παρόν υπάρχει έγκριση ως ελάχιστο όριο τα 10Mbps και ως μέγιστο τα 9.6Gbps, όσο περίπου το πρότυπο Wi-Fi 6.

Oι υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων θα παρέχουν γρήγορη συνδεσιμότητα από την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας, εικονικής πραγματικότητας, και τα λοιπά. Εκτός από τις ταχύτερες ταχύτητες λήψης, το Li-Fi υπόσχεται να προσφέρει χαμηλό latency.

Πότε θα είναι διαθέσιμο το Li-Fi;

Ήδη ορισμένες εταιρείες έχουν προχωρήσει στην κατασκευή Li-Fi συσκευών και routers, αλλά όχι για ευρεία εμπορική χρήση. Με την οριστικοποίηση του προτύπου IEEE 802.11bb ανοίγει ο δρόμος για κάθε ενδιαφερόμενο να ασχοληθεί με τη νέα τεχνολογία και μένει να δούμε κατά πόσο θα υπάρξει η διάθεση τόσο από πλευράς βιομηχανίας, όσο και από τους τελικούς χρήστες για την εκμετάλλευση της.

Πηγές: techgear.gr & techmaniacs.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο