Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Το κύμα της πανδημίας έφερε ιστορική αύξηση στις τεχνολογικές δαπάνες

«Έκρηξη» στις τεχνολογικές επενδύσεις έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, οι εταιρείες δαπάνησαν περίπου 15 δισ. δολάρια παραπάνω την εβδομάδα στην τεχνολογία, όπως διαπιστώνεται στην έρευνα «2020 Harvey Nash/KPMG CIO Survey» της KPMG.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι περισσότερες επενδύσεις ήταν στους τομείς της ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Παρ’ όλα αυτά, τέσσερις στους δέκα ηγέτες πληροφορικής διαπιστώνουν αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως.

Αναλυτικότερα, οι εταιρείες ανά τον κόσμο δαπάνησαν περίπου 15 δισ. δολάρια επιπλέον ανά εβδομάδα σε τεχνολογία ώστε να εξασφαλίσουν ασφαλή εργασία από το σπίτι στη διάρκεια της νόσου COVID-19, αποκαλύπτει η έρευνα «2020 Harvey Nash/KPMG CIO Survey». Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις επενδύσεων σε τεχνολογία στην ιστορία – με τα ηγετικά στελέχη των τμημάτων Τεχνολογίας της Πληροφορίας (ΙΤ) παγκοσμίως να δαπανούν σε μόλις τρεις μήνες περισσότερα από την ετήσια αύξηση του προϋπολογισμού τους, μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης και την επιβολή των lockdowns.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 4.200 ηγετικά στελέχη τμημάτων πληροφορικής (ΙΤ) και αναλύθηκαν απαντήσεις από επιχειρήσεις με συνολικές δαπάνες για την τεχνολογία που ξεπερνούν τα 250 δισ. δολάρια. Η μεγαλύτερη έρευνα για την ηγεσία πληροφορικής στον κόσμο αποκάλυψε ότι παρά αυτήν την τεράστια αύξηση των δαπανών, με την ασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων να αποτελούν τις κορυφαίες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της νόσου COVID-19, οι τέσσερις στου 10 ηγέτες τμημάτων πληροφορικής αναφέρουν ότι η εταιρεία τους δέχθηκε περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις. Πάνω από τα τρία τέταρτα των επιθέσεων αυτών αφορούσαν προσπάθειες phishing(83%), και σχεδόν τα δύο τρίτα κακόβουλο λογισμικό (62%) υποδηλώνοντας ότι η μαζική στροφή προς την εργασία κατ’ οίκον έχει διευρύνει την έκθεση των επιχειρήσεων σε κίνδυνο από το προσωπικό τους.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εύρεση εξειδικευμένων επαγγελματιών στην κυβερνοασφάλεια για να υποστηρίξουν αυτήν την απότομη στροφή στην εργασία από το σπίτι – και αναφέρουν ότι η κυβερνοασφάλεια (35%) αποτελεί πλέον την πιο περιζήτητη τεχνολογική δεξιότητα στον κόσμο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια δεξιότητα σχετική με την ασφάλεια έχει βρεθεί στην κορυφή των παγκόσμιων ελλείψεων σε τεχνολογικές δεξιότητες εδώ και πάνω από μία δεκαετία. 

Παρόλο που οι δαπάνες για την τεχνολογία αυξήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα οι σχετικοί προϋπολογισμοί θα βρεθούν υπό αυξανόμενη πίεση την χρονιά που έρχεται. Πριν από την πανδημία, περισσότεροι από τους μισούς (51%) ηγέτες των τμημάτων πληροφορικής ανέμεναν μια αύξηση των προϋπολογισμών τους επόμενους 12 μήνες, με το ποσοστό αυτό όμως να πέφτει στο 43% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν παύει βέβαια να πρόκειται για μια καθαρή αύξηση των προϋπολογισμών και σχεδόν διπλάσια από την δαπάνη για τεχνολογία το 2009 – στον απόηχο τότε της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Κρίσης του 2008.

Άλλα βασικά ευρήματα από την μεγαλύτερη έρευνα για την τεχνολογία στον κόσμο είναι τα εξής:

Οι ψηφιακές εταιρείες ξεχωρίζουν – Οι ηγέτες της ψηφιακής τεχνολογίας  ήταν πιο πιθανό, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, να πραγματοποιήσουν επιπλέον επενδύσεις σε τεχνολογία ως αποτέλεσμα της νόσου COVID-19 – με 50% περισσότερες επιχειρήσεις που είναι «πολύ» ή «εξαιρετικά αποτελεσματικές» στην χρήση ψηφιακών τεχνολογιών να δαπανούν ένα επιπλέον 21-50%. Οι επενδύσεις αυτές εστίασαν σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας των τεχνολογιών Distributed Cloud (42%) και SaaS (Λογισμικό ως Υπηρεσία) (34%). Η κρίση κατόρθωσε να αναδείξει ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των εταιρειών που στηρίζουν τη στρατηγική τους στην τεχνολογία και αυτών που δεν το κάνουν.

Ανησυχίες για την ψυχολογική υγεία – 8 στα 10 ηγετικά στελέχη των τμημάτων ΙΤ ανησυχούν για την ψυχολογική υγεία της ομάδας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε 6 στους 10 ηγέτες τμημάτων ΙΤ (58%) να υλοποιήσουν προγράμματα για την υποστήριξη του προσωπικού τους.

 Άνοδος των επενδύσεων στο cloud – Μετά τις επενδύσεις στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων (47%), οι επενδύσεις στις υποδομές και το cloud βρέθηκαν στην τρίτη θέση των τεχνολογικών επενδύσεων στη διάρκεια της νόσου COVID-19, με τον αριθμό των ηγετικών στελεχών των τμημάτων πληροφορικής να εξετάζουν σοβαρά την εφαρμογή του Distributed Cloud σχεδόν να διπλασιάζεται σε μόλις 12 μήνες (από 11% στο 21%).

Ελλείψεις σε δεξιότητες – Προ πανδημίας, οι ελλείψεις σε δεξιότητες για το 2020 άγγιζαν ιστορικό υψηλό. Επομένως, οι ελλείψεις σε ταλαντούχο δυναμικό εξειδικευμένο στην τεχνολογία έχουν παραμείνει υψηλές, οριακά μόνο χαμηλότερες από τα επίπεδα της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Κρίσης του 2008. Εκτός των δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας (35%), οι επόμενες τρεις πιο σπάνιες τεχνολογικές δεξιότητες είναι η οργανωτική διαχείριση αλλαγών (27%), η επιχειρησιακή αρχιτεκτονική (23%) και η τεχνική αρχιτεκτονική και οι εξελιγμένες αναλύσεις (advanced analytics) στο 22% η κάθε μία.

Σύμφωνα με την Bev White, την CEO του ομίλου Harvey Nash Group «Αυτή η απροσδόκητη και μη προγραμματισμένη αύξηση επενδύσεων στην τεχνολογία, έχει επίσης συνοδευτεί από θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων – με περισσότερες επιχειρησιακές αλλαγές να σημειώνονται τους τελευταίους έξι μήνες από όσες έχουμε δει τα τελευταία δέκα χρόνια. Η επιτυχία θα έγκειται γενικά στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται την κουλτούρα τους και αλληλοεπιδρούν με τους ανθρώπους τους. Σε έναν κόσμο όπου η γεωγραφική τοποθεσία δεν είναι πλέον σημαντική, όπου το γραφείο μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι της κουζίνας και όπου πάνω από το 80% των ηγετικών στελεχών των τμημάτων πληροφορικής ανησυχούν για την ψυχολογική υγεία των ομάδων τους, οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν όσα προσφέρουν στους εργαζομένους τους ώστε να κρατήσουν το ταλαντούχο δυναμικό που χρειάζονται για να τους υποστηρίξει στην πανδημία αλλά και πέρα από αυτήν».

 «Η Τεχνολογία της Πληροφορίας (ΤΠ) στη Νέα Πραγματικότητα θα διαμορφωθεί με βάση μοντέλα οικονομικής ανάκαμψης μοναδικά για κάθε κλάδο, τοποθεσία και εταιρεία. Ενώ ο κάθε CIO ανταποκρίνεται διαφορετικά σε αυτές τις δυνάμεις, ένα πράγμα παραμένει σταθερό – η ανάγκη για ταχύτατη και αποφασιστική δράση. Η τεχνολογία δεν υπήρξε ποτέ πιο κρίσιμη για τη δυνατότητα επιβίωσης και επιτυχίας των επιχειρήσεων», αναφέρει ο Στιβ Μπέιτς, Principal της KPMG των ΗΠΑ και Global Leader του CIO Center of Excellence της KPMG International.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιων της KPMG στην Ελλάδα, Νίκός Δημάκος, σημειώνει ότι «στη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε τις εταιρείες να προσαρμόζονται ταχύτατα σε ένα νέο τρόπο απομακρυσμένης λειτουργίας με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Οι επενδύσεις που έγιναν δεν θα πάνε χαμένες καθώς οι περισσότερες από αυτές θα παραμείνουν και με τη λήξη της πανδημίας, προδιαγράφοντάς ένα νέο μοντέλο επιχειρησιακής λειτουργίας που συνάδει και με τις νέες συνήθειες της κοινωνίας και των πελατών της κάθε επιχείρησης. Αναμένουμε να δούμε περισσότερη τεχνολογία τόσο στα κανάλια εξυπηρέτησης τελικών καταναλωτών όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα της κάθε επιχείρησης σε μία προσπάθεια επιβίωσης των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα της αγοράς.»

Πηγή: Η Καθημερινή

Μετάβαση στο περιεχόμενο