Συστήματα Ασφαλείας

Τα Drones στο πεδίο εφαρμογών της Ασφάλειας

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη —ή αλλιώς drones— αποτελούν έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα, με μεγάλες δυνατότητες και πολλά πεδία εφαρμογών στον τομέα της ασφάλειας, της  πολιτικής προστασίας, της επιτήρησης εγκαταστάσεων και φυσικού περιβάλλοντος, της έρευνας και διάσωσης και άλλων σημαντικών επιχειρησιακών λειτουργιών.

Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται ραγδαία αύξηση χρησιμοποίησης των drones από διάφορους φορείς, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς σε πολλούς τομείς της διαχείρισης εγκαταστάσεων, πολλών επιχειρησιακών λειτουργιών και έργων. Μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα των εφαρμογών των drones είναι ενθαρρυντικά για την περαιτέρω μελλοντική εξέλιξη, ανάπτυξη και ευρεία αποδοχή τους από τις υπηρεσίας ασφάλειας, αλλά και τους φορείς πολιτικής προστασίας, για την αντιμετώπιση απειλών καθώς και των φυσικών και τεχνητών καταστροφών. Η ικανότητα αξιοποίησης τους σε ακραίες καιρικές και γεωγραφικές συνθήκες, η συλλογή δεδομένων (εικόνας και ήχου) και η άμεση μετάδοση τους σε πραγματικό, αλλά και το ολοένα και πιο προσιτό κόστος τους, είναι μερικά μόνο από τα βασικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν σήμερα την εξέλιξη και την απήχηση των drones στη διαχείριση πολλών έργων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων ασφάλειας και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και όχι μόνο.

Πολλαπλές εφαρμογές
Η τεχνολογική εξέλιξη σε λοιπόν σε συνδυασμό με τις σύγχρονες απαιτήσεις για την άμεση ανταπόκριση σε συμβάντα ασφάλειας, αλλά και τη βέλτιστη διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών όπως επίσης και την προληπτική επιτήρηση, αποτελούν στοιχεία που έχουν ενισχύσει τη χρήση των drones στα διάφορα πεδία εφαρμογών.
Τα Drones ανοίγουν τα φτερά τους παντού. Βιομηχανία, logistics, γεωργία, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, κατασκευαστικός και εξορυκτικός τομέας, υπηρεσίες ασφάλειας και προστασίας συνόρων και ο τομέας της άμυνας, βλέπουν στα αυτόνομα αεροσκάφη μια σειρά από χρήσιμες εφαρμογές και λύσεις, που θα τους κατευθύνουν τα επόμενα χρόνια να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια για την απόκτηση και χρήση drones.
Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών, όπως επιτήρηση οδικού δικτύου κυκλοφορίας οχημάτων, έρευνες αγνοουμένων ατόμων, δίωξη λαθρεμπορίου, διαπίστωση περιβαλλοντικών και αστικών παραβάσεων, πρόληψη της εγκληματικότητας, επιτήρηση σε περιοχές ενδιαφέροντος, συμμετοχή σε δασικές και αστικές πυρκαγιές, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, επιτήρηση και έρευνα θαλασσίων περιοχών, προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος και ακτών κ.ά.
Τα drones δύναται να εκτελέσουν έρευνες και να μεταδίδουν ζωντανές εικόνες σε περιοχές δύσβατες και με επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, χωρίς το κίνδυνο απώλειας ζωής ή τραυματισμών και διατιθέμενων μέσων (αναλογιζόμενοι το ελάχιστο κόστος σε σχέση με συμβατικά μέσα έρευνας όπως ελικόπτερα).
Ειδικά σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις διαχείρισης καταστροφών παρέχουν άμεση παροχή εικόνας από τον τόπο της καταστροφής και της γενικής κατάστασης, επιτυγχάνοντας αξιολόγηση των επικίνδυνων συνθηκών, παρακολούθηση και αξιολόγηση αποτελεσματικότητας των εν εξελίξει επιχειρήσεων, υποστήριξη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (εντοπισμός, live view) καθώς και έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων και παροχή άμεσης προειδοποίησης στις αρχές και στο κοινό.
Φυσικά αξίζει να αναφέρουμε και την ευρύτατη χρήση των drones και σε πολλές άλλες εφαρμογές όπως είναι η επαγγελματική αεροφωτογραφία και λήψη βίντεο για εκδηλώσεις για τον κινηματογράφο, κ.α., η γεωγραφική χαρτογράφηση δυσπρόσιτου εδάφους και τοποθεσιών, οι επιθεωρήσεις ασφάλειας κτιρίων, πυλώνων ηλεκτρικής ενέργειας ή κεραιών τηλεπικοινωνιών. Επίσης παρακολούθηση καλλιέργειας ακριβείας, παρακολούθηση ακραίων καιρικών συνθηκών όπως καταιγίδες και πρόβλεψη τυφώνων και ανεμοστρόβιλων.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι σύμφωνα με έρευνα της ReserachandMarkets, η παγκόσμια βιομηχανία Logistics μέσω drones θα ανέλθει στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και στα 29,06 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027, έχοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 21,01%. Με βάση την υφιστάμενη τεχνολογία, η μεταφορά αγαθών κάτω των 10 κιλών θα κυριαρχήσει στην αγορά έως το 2022. Ωστόσο καθώς νέες τεχνολογικές καινοτομίες θα έρχονται στο προσκήνιο, τα drones θα γίνονται ισχυρότερα, ταχύτερα, ασφαλέστερα και κυρίως φθηνότερα, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου η χρήση τους θα επεκταθεί και στη μεταφορά σημαντικά βαρύτερων φορτίων. Η εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς εξέπληξε και τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, την κινεζική DJI, η οποία και κατέχει το 70% της αγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times, οι εταιρικοί πελάτες της DJI αυξήθηκαν κατά 80% σε ετήσια βάση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο