NFT – “Εργα τέχνης” στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων
Από τους πρώτους μήνες του 2021 η προσοχή όσων ασχολούνται με κρυπτονομίσματα είναι στραμμένη πάνω στα NFTs και ο λόγος, τα υπέρογκα ποσά τα οποία τα συνοδεύουν.
Το πρώτο tweet, που έγινε το 2006, πωλείται από τον CEO του Twitter Jack Dorsey έναντι 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Συλλογές ψηφιακών έργων από τους Grimes φτάνουν τα 6 εκατομμύρια δολάρια. Και σαν αποκορύφωμα το ψηφιακό κολάζ του καλλιτέχνη Beeple, Mike Winkelmann, με τίτλο “Everydays: The First 5000 Days” που πωλήθηκε έναντι 69,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία. Ποσά τα οποία δίνουν το έναυσμα να ξεκινήσει μια κούρσα συναλλαγών NFTs και να κλείνει το 2021 με συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τι είναι όμως τα NTF ;
Το αρκτικόλεξο NFT μεταφράζεται ως Non-Fungible Token ή αλλιώς μη-εμπορεύσιμη “μάρκα”. Ουσιαστικά ένα NFT είναι ένα συλλεκτικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο το οποίο έχει ως αξία μια μορφή κρυπτονομίσματος. Ναι μεν μοιάζει με το Bitcoin και το Ethereum, αλλα το κάθε ένα NFT είναι μοναδικό. Σε αντίθεση με την τεχνολογία blockchain, που κάθε ένα “νόμισμα” στην αλυσίδα είναι ένα απο τα χιλιάδες όμοια, ένα NFT είναι 100% μοναδικό. Αυτό που τα κάνει ξεχωριστά από ένα cryptocoin είναι ότι τα αρχεία ένος NFT περιέχουν περισσότερη πληροφορία και έτσι μπορούν να έχουν χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά που θέλει ο δημιουργός τους. Λόγο τις έξτρα πληροφορίας που έχουν μπορούν να πάρουν μορφές όπως, ψηφιακής εικόνας JPG, ψηφιακό αρχείο ήχου MP3 και άλλα.
Για ευκολία μπορούμε να παρομοιάσουμε με τα έργα τέχνης, πχ πίνακες ζωγραφικής. Ένα έγγραφο πιστοποιεί την αυθεντικότητα του έργου, τον δημιουργό του, το έτος δημιουργίας του κλπ. Έτσι και τα αρχεία ενός NFT περιέχουν τις αντίστοιχες πληροφορίες. Η αξία τους ορίζεται από την αγορά και τη ζήτηση και, όπως γίνεται και με τα έργα τέχνης, από την ποσότητα των αντιγράφων τους που υπάρχουν, στοιχείο που παίζει μεγάλο ρόλο στην αξία τους και εμπεριέχεται στις πληροφορίες ενός NFT.
Τα NFTs δίνουν την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να δημοσιοποιήσουν και να πουλήσουν την δουλειά τους σε μια νέα αγορά. Διαθέτουν και ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει τον δημιουργό να πληρώνεται ένα ποσοστό κάθε φορά που το NFT του αλλάζει χέρια. Λειτουργούν και ως επένδυση, δηλαδή, μερικοί αγοράζουν NFTs σε χαμηλή τιμή και περιμένουν πότε θα γίνει η ζήτηση τους υψηλή ώστε να τα πουλήσουν.
Όπως καταλαβαίνουμε ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων όλο και μεγαλώνει και με την άφιξη του metaverse που ανοίγει την αγορά της ψηφιακής “γης” το τρένο με όνομα “cryptocurrency” έχει πολύ δρόμο μπροστά του.